Elkészítési idő: 10 perc
Nekem a tavasz kezdetét egyértelműen a medvehagyma megjelenése jelzi. Mivel csak pár hétig lehet hozzájutni ehhez a kivételes ízvilágú növényhez, ezért nagyon szeretem minél több formában felhasználni a konyhában. Én most a medvehagyma pesto készítésével indítottam a szezont.
A medvehagyma szárítva, vagy akár fagyasztva is hosszan eltartható. Így az év bármelyik szakában is készíthetsz belőle szuper ízletes ételeket, így most ez a medvehagyma pesto recept aranyat érhet. Összességében a medvehagyma rendkívül hasznos és tápláló növény, mint a legtöbb zöld leveles zöldségfajta, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe, különösen, amikor szezonálisan elérhető.
A medvehagyma, vagy más néven vadfokhagyma, kiváló példa arra, hogy az egyszerűnek tűnő növények milyen nagyszerű egészségügyi előnyökkel rendelkezhetnek. Ezt az évelő növényt hagyományosan tavasszal gyűjtik, általában március és május között, bár a pontos időpont a helyi éghajlat és más tényezők függvénye.
A medvehagyma rendkívül gazdag tápanyagokban, mint például a C-vitamin, az A-vitamin, és a kálium, valamint antioxidánsokban, amelyek segíthetik az immunrendszer erősítését és a szervezet védekezőképességének javítását.
Emellett a medvehagymának kiváló antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges bőr és az egészséges emésztés fenntartásához. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát és támogathatja az emésztőrendszer egészségét. Ezenkívül a medvehagyma friss, fűszeres íze egyedülálló kulináris élményt nyújt, és sokféle ételbe könnyedén beilleszthető, mint például salátákba, szószokba vagy levesekbe.
A medvehagyma azonban szezonális növény, így csak bizonyos időszakokban elérhető a természetben vagy a piacon. Ezért érdemes kihasználni a szezonális lehetőségeket, és friss medvehagymát fogyasztani, amikor elérhető.
Egy darálóba tettem a hozzávalókat, összedaráltam és voilá. 😋Befőttesüvegbe téve, olívaolajat vagy tisztított vajat olvasztva a tetejére – hogy megvédjük az oxidálódástól -, a hűtőben 1-2 hétig is eláll.
Mi most az Éden spagetti kölestésztával fogyasztottuk, amit 4 perc alatt kifőztem hozzá, összekevertem a pesto-val és már mehetett is az asztalra. De a többi napokon került még Szafi bagettre, tökmaglisztes gofrira, rizsre és salátákra is.
A jó hír az, hogy a medvehagyma szezon elmúlásával sem kell lemondanod erről az ínyencségről, hiszen pesztó készülhet más fűszernövényből is, a legismertebbek a bazsalikomos és a petrezselymes változatok.
Ingyenes ebook
Az életmódváltásod akkor lesz sikeres, hogyha fenntartható módon lépésről lépésre építed be az új, egészséges szokásokat az életedbe.
Ha az alábbi adatok megadásával feliratkozol hírlevelünkre, hálánk jeléül küldjük az ingyenes e-bookot Neked. Ha csak az általános energiaszintedet szeretnéd növelni, a koncentrációdat javítani, vagy akár felpörgetni az immunrendszeredet, az e-bookban szereplő néhány tippel szeretnénk ehhez hozzájárulni.