Nem véletlen, hogy ez a spanyol omlett elkészült egy délután, amikor még ebédelni se volt időm a munka hevében. Nagyon szeretem a tojás ételeket, számomra ez a gyors kaja, hiszen a tojást tényleg számtalan formában el lehet készíteni pillanatok alatt.
Zöldségekkel, salátával kiegészítve nekem egy teljesértékű étkezés tud lenni bármikor. De nem ritka, hogy előre megfőzött főtt tojást is tartok a hűtőben vészhelyzetre.
Ezt az ételt akkor rögtönöztem, amikor a Sóskamártás főtt burgonyával étel készítése során kimaradt jó néhány kocka főtt burgonya. Amilyen hirtelen felindulásból készült, olyan nagy lett a sikere itthon. Arra gondoltam, hogy egy ilyen gyors, maradékmentő ötlet mindig jól jön egy háztartásban, ezért meg is osztom veletek.
A tojás kiemelkedően tápláló élelmiszer, amely számos jótékony hatással bír az egészségre. Először is, a tojás kiváló fehérjeforrás, amely fontos az izomépítéshez és fenntartáshoz. Egyetlen tojásban átlagosan körülbelül 6 gramm fehérje található, ami elengedhetetlen a test szöveteinek regenerációjához és a hormonok, enzimek és más fontos anyagok előállításához.
Emellett a tojásban található kolin nevű tápanyag fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer egészségének fenntartásában. A kolin hozzájárul a memória javításához és a mentális teljesítmény növeléséhez. Továbbá, a tojásban lévő lutein és zeaxantin antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szem öregedésével járó betegségeket, például a makuladegenerációt.
A tojás gazdag A-, D-, E- és K-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, mint például a kalcium és a vas. Ezek az összetevők támogatják az immunrendszert, elősegítik a csontok egészségét és hozzájárulnak a vérképzéshez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tojást mérsékelt mennyiségben kell fogyasztani, és fontos figyelembe venni az egyéni étrendi szükségleteket és korlátozásokat. Összességében a tojás kiváló tápláló élelmiszer, amely sokféle jótékony hatással jár az egészségre, és ideális választás lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként.
A főtt burgonyát az apróra vágott lila hagymával pici Szafi kókuszolajon összepirítottam. A csavart ebben a receptben is a mustár (itt a Pödör zöldfűszeres mediterrán mustárt használtam), valamint a Pödör bio chili pehely adta, amiket a tojáshoz kevertem.
A spanyol omlett titka, hogy mindkét oldala szépen megsüljön. Ehhez, amikor a felvert tojást ráöntjük a hagymás burgonyára a serpenyőbe, kissé visszavesszük a fokozatot a főzőlapon, és kicsit békén hagyjuk, lefedjük. Majd amikor még lágy, de már nem folyós az omlettünk teteje, sütőkesztyűben, a serpenyőt lefedve egy nagy tányérral, ügyesen megfordítjuk és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, hogy a másik oldala is megsüljön.
Ingyenes ebook
Az életmódváltásod akkor lesz sikeres, hogyha fenntartható módon lépésről lépésre építed be az új, egészséges szokásokat az életedbe.
Ha az alábbi adatok megadásával feliratkozol hírlevelünkre, hálánk jeléül küldjük az ingyenes e-bookot Neked. Ha csak az általános energiaszintedet szeretnéd növelni, a koncentrációdat javítani, vagy akár felpörgetni az immunrendszeredet, az e-bookban szereplő néhány tippel szeretnénk ehhez hozzájárulni.