Barion Pixel

2024.03.22.

Medvehagyma pesto

Elkészítési idő: 10 perc

Nekem a tavasz kezdetét egyértelműen a medvehagyma megjelenése jelzi. Mivel csak pár hétig lehet hozzájutni ehhez a kivételes ízvilágú növényhez, ezért nagyon szeretem minél több formában felhasználni a konyhában. Én most a medvehagyma pesto készítésével indítottam a szezont.

A medvehagyma szárítva, vagy akár fagyasztva is hosszan eltartható. Így az év bármelyik szakában is készíthetsz belőle szuper ízletes ételeket, így most ez a medvehagyma pesto recept aranyat érhet. Összességében a medvehagyma rendkívül hasznos és tápláló növény, mint a legtöbb zöld leveles zöldségfajta, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe, különösen, amikor szezonálisan elérhető.

Medvehagyma pesztó_

A medvehagyma, vagy más néven vadfokhagyma, kiváló példa arra, hogy az egyszerűnek tűnő növények milyen nagyszerű egészségügyi előnyökkel rendelkezhetnek. Ezt az évelő növényt hagyományosan tavasszal gyűjtik, általában március és május között, bár a pontos időpont a helyi éghajlat és más tényezők függvénye.

A medvehagyma rendkívül gazdag tápanyagokban, mint például a C-vitamin, az A-vitamin, és a kálium, valamint antioxidánsokban, amelyek segíthetik az immunrendszer erősítését és a szervezet védekezőképességének javítását.

A medvehagyma jótékony hatásai:

Emellett a medvehagymának kiváló antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges bőr és az egészséges emésztés fenntartásához. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát és támogathatja az emésztőrendszer egészségét. Ezenkívül a medvehagyma friss, fűszeres íze egyedülálló kulináris élményt nyújt, és sokféle ételbe könnyedén beilleszthető, mint például salátákba, szószokba vagy levesekbe.

A medvehagyma azonban szezonális növény, így csak bizonyos időszakokban elérhető a természetben vagy a piacon. Ezért érdemes kihasználni a szezonális lehetőségeket, és friss medvehagymát fogyasztani, amikor elérhető.

Ilyen egyszerűen készült el a medvehagyma pesto:

Egy darálóba tettem a hozzávalókat, összedaráltam és voilá. 😋Befőttesüvegbe téve, olívaolajat vagy tisztított vajat olvasztva a tetejére – hogy megvédjük az oxidálódástól -, a hűtőben 1-2 hétig is eláll.

Hozzávalók (4 főre):

  • egy csokor medvehagyma,
  • 2 ek blansírozott mandula (helyettesíthető ízlés szerint más olajos maggal),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 5 dkg reszelt parmezán,
  • Nature Cookta himalája só ízlés szerint
  • bors,
  • Pödör bio extraszűz olívaolaj (ezt apránként adagolom hozzá, addig, míg a nekem megfelelő krémes állagot el nem érem)

Mi most az Éden spagetti kölestésztával fogyasztottuk, amit 4 perc alatt kifőztem hozzá, összekevertem a pesto-val és már mehetett is az asztalra. De a többi napokon került még Szafi bagettre, tökmaglisztes gofrira, rizsre és salátákra is.

A jó hír az, hogy a medvehagyma szezon elmúlásával sem kell lemondanod erről az ínyencségről, hiszen pesztó készülhet más fűszernövényből is, a legismertebbek a bazsalikomos és a petrezselymes változatok.

Mondd el te is a véleményed!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvek és szolgáltatási feltételek érvényesek.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

mockup_ebook

Ingyenes ebook

Jó, de hogyan kezdjek hozzá?

Az életmódváltásod akkor lesz sikeres, hogyha fenntartható módon lépésről lépésre építed be az új, egészséges szokásokat az életedbe.

Ha az alábbi adatok megadásával feliratkozol hírlevelünkre, hálánk jeléül küldjük az ingyenes e-bookot Neked. Ha csak az általános energiaszintedet szeretnéd növelni, a koncentrációdat javítani, vagy akár felpörgetni az immunrendszeredet, az e-bookban szereplő néhány tippel szeretnénk ehhez hozzájárulni.