Barion Pixel

2023.11.17.

Melyik banánt válasszuk?

A banán, ha jól választasz, klasszul beépíthető az egészséges életmódba. Ha odafigyelsz a színére, biztonságosan beépíthető még inzulinrezisztenciában is.

Banana Ripeness Compositions Set

A napokban 8 db banán helyett sikerült 8 kg-t rendelnem. 😊 Mivel változó érettségűek voltak közöttük, arra gondoltam, nézzük meg picit közelebbről őket a színük alapján.

Az jó, ha éretlen?

A rövid válasz az, hogy igen. Amikor még félig-meddig zöld, éretlen a banán, ilyenkor a legmagasabb a rezisztens keményítőtartalma, ami azt jelenti, hogy ellenáll az emésztésnek, nem kerül a szénhidrát a véráramba, hanem változatlan formában jut el a vastagbélbe. Így prebiotikus rostként funcionál. Inzulinrezisztenciával élők is biztonsággal fogyaszthatják, hiszen nem emeli meg az inzulinszintet.

Ehetek-e érett banánt, ha IR-es vagyok?

Az érés egyes fázisaiban ez a keményítő fokozatosan átalakul.

Ami már teljesen sárga, ott még elég magas a rosttartalom, és alacsony a cukortartalma. De amikor már kezdenek megjelenni az apró barna pöttyök, ott már alacsony a vitamin- és ásványianyagtartalma, ellenben a cukortartalma emelkedik. Természetesen ez még fogyasztható annak, akinek nincs inzulinérzékenysége.

Az érett-túlérett banán nagyon alkalmas cukor helyett édesítésre, ha éppen sütit vagy palacsintát készítetek a gyerekeknek, de én már tettem sóskaszószba is, és hipp-hopp elfogyott. 😊

Úgy szoktam megelőzni a banán túlérését, hogy ha látom, hogy nem fog elfogyni, mint pl. most, akkor felkarikázva lefagyasztom, abból pedig pikkpakk összedobok egy fagyit vagy turmixot ha az aprónép azt kíván itthon.

Barátkozz össze a főzőbanánnal! Megéri! 🙂

Az éretlen, vagyis a zöld banán, amiről az előbbiekben volt szó, nem összetévesztendő a főzőbanánnal, ami szintén zöld. Ezt késsel célszerű lehámozni, nem lehúzható a héja, karikákra, vagy hasábokra vágva pici kókuszolajon lehet megpirítani. Az íze nekem a sült krumplira hasonlít így, egy pici banános felütéssel. Ez is egy biztonságos keményítőforrás, ami FODMAP étrendben is bátran fogyasztható.

További tipp a főzőbanán elkészítéséhez

Egészítsd ki valamilyen fehérjeforrással, választásod szerint hallal, hússal vagy tojással például, illetve sok-sok színes zöldséggel. Ha az ételedet a végén megkoronázod valamilyen egészséges zsírral, illetve ecettel, még a felszívódást is tovább lassíthatod.

Ha csak 1 új egészséges szokást vezetnél ma be az életedbe, miért ne lehetne ez?

Weboldalunkon válogathatsz a kiváló minőségű Pödör olajok és ecetek között, amelyekkel ételedet gasztronómiai magasságokba röpítheted.

Az alábbi linken megnézheted, én hogyan készítettem el: https://www.tiktok.com/@get.your.concept/video/7300916712755514657

További hasznos tippekért kövess minket közösségi média felületeinken.

Mondd el te is a véleményed!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvek és szolgáltatási feltételek érvényesek.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

mockup_ebook

Ingyenes ebook

Jó, de hogyan kezdjek hozzá?

Az életmódváltásod akkor lesz sikeres, hogyha fenntartható módon lépésről lépésre építed be az új, egészséges szokásokat az életedbe.

Ha az alábbi adatok megadásával feliratkozol hírlevelünkre, hálánk jeléül küldjük az ingyenes e-bookot Neked. Ha csak az általános energiaszintedet szeretnéd növelni, a koncentrációdat javítani, vagy akár felpörgetni az immunrendszeredet, az e-bookban szereplő néhány tippel szeretnénk ehhez hozzájárulni.