Gyermekkorom feledhetetlen nagy kedvence volt a sóskamártás főtt burgonyával. Az egész készítés folyamatára tisztán emlékszem, ami úgy kezdődött, hogy a kertben leszedtük a sóskát.
Akkoriban sosem kóstoltam nyersen, és nem is tudtam gyerekként, hogy milyen nagyszerűen savanykás íze van. Anyukám a klasszikusan elterjedt sóskamártást készítette, édesen, ahogy a legtöbben.
Mivel nagyon praktikusnak tartom, ezért szeretek gyakran mindenféle zöldséges pitéket készíteni, így a sóska sem maradhat ki, amikor szezonja van. És jó pár éve felfedeztem, hogy sósan elkészítve a sóskát, milyen csodásan ízharmóniában van a mustárral, így ezt a „fűszert” nem is hagynám ki belőle.
Alkalmanként a mustárok fajtáival kísérletezem már csak, most a Pödör alma balsamico mustárját adtam hozzá, és nem okozott csalódást.
A gyerekeim, bár korosztályukhoz mérve hasonló gyerekek, és ők sem mindig favorizálják a zöldséges ételeket, de ezek a zöldséges piték, csakúgy mint a sóskás, nagyon jól csúszott náluk. Talán a formája is segít…kerek, mint a torta. 😊
A sóska (Rumex acetosa) egy rendkívül tápláló és egészséges zöldség, amely számos jótékony hatással bír az egészségre. Először is, a sóska gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, valamint kalciumban, magnéziumban és vasban. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet általános egészségének fenntartásához.
Emellett a sóska rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldség, így ideális választás lehet azoknak, akik fogyni vagy alakjukat megőrizni szeretnék. A magas rosttartalma segíthet a teltségérzet fenntartásában és az emésztési folyamatok szabályozásában is. Rendszeres fogyasztása támogathatja az egészséges testsúly fenntartását.
Végül, a sóska számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezetben lévő szabadgyökök semlegesítésében és a sejtek károsodásának megelőzésében. Ezáltal hozzájárulhat a rák és más krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. Összességében a sóska rendkívül tápláló zöldség, amely sokféle egészségügyi előnnyel jár, és érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Egy pitesütő tálat vagy tortaformát kikenek kókuszolajjal, majd villával belenyomkodom a főtt burgonyát. Sózóm, borsozom, majd kissé meglocsolom Pödör olívaolajjal.
Ezután elkészítem a mártást:
Szafi kókuszolajon megpárolom az újhagymát és a sóskát.
Amikor kissé meghűlt, egy keverőtálba teszem a tojással, a kókusztejszínnel, a növényi tejjel, a Pödör alma balsamico mustárral és a fűszerekkel, és összeturmixolom őket. Ekkor teszem a szószba a Szafi sörélesztőpelyhet és a reszelt parmezánt.
A kész sóskamártást ráöntöm a tálba nyomkodott burgonyára, megszórhatom még némi maradék parmezánnal, vagy növényi sajttal, és az előmelegített sütőbe teszem, kb 40 perc alatt sül meg (akkor jó, amikor már nem mozog a közepe, ha megrázzuk).
Ingyenes ebook
Az életmódváltásod akkor lesz sikeres, hogyha fenntartható módon lépésről lépésre építed be az új, egészséges szokásokat az életedbe.
Ha az alábbi adatok megadásával feliratkozol hírlevelünkre, hálánk jeléül küldjük az ingyenes e-bookot Neked. Ha csak az általános energiaszintedet szeretnéd növelni, a koncentrációdat javítani, vagy akár felpörgetni az immunrendszeredet, az e-bookban szereplő néhány tippel szeretnénk ehhez hozzájárulni.